ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Δυστυχώς λόγω της πολυομβρίας πολλές πατατοφυτείες της Χειμωνιάτικης Εσοδείας έχουν πάθει ζημιά με αποτέλεσμα κατά την εκρίζωση τους οι κόνδυλοι να παρουσιάζουν προβλήματα ποιότητας όπως σήψεις , αλλά και διάφορες παθολογικές ή και φυσιολογικές ανωμαλίες στο δέρμα τους που χαλούν την εμφάνιση τους. Επιπρόσθετα κατά την εκρίζωση τους οι κόνδυλοι, ιδιαίτερα σε χωράφια βαρετά (λόγω σύστασης του εδάφους ή και υπερβολικής υγρασίας) είναι λασπωμένοι δηλαδή η εμφάνιση τους καταστρέφεται από την υπερβολική ποσότητα χώματος που έχουν στην επιφάνεια τους. Για τους πιο πάνω λόγους οι πατατοπαραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν θα εκριζώσουν. Οι παραγωγοί θα πρέπει να εκριζώνουν χωράφια όσο το δυνατόν στεγνά και οι πατάτες να παραδίδονται στα συσκευαστήρια στεγνές χωρίς υπερβολική ποσότητα χώματος (απαγορεύεται η εισαγωγή τους στην ΕΕ ) και χωρίς να είναι λασπωμένες (Σιηλαρωμένες). Σε περίπτωση που κατά την εκρίζωση υπάρχουν σάπιες πατάτες τότε αυτές δεν πρέπει να μεταφέρονται αμέσως στα συσκευαστήρια (θα απορρίπτονται ) αλλά να παραμένουν στα χέρια του παραγωγού για ένα χρονικό διάστημα ( τουλάχιστον μία βδομάδα ) ώστε να στεγνώσουν και να καθαριστούν από τους προβληματικούς ( σάπιους κλπ ) κονδύλους.
Επίσης οι παραγωγοί ( ιδιαίτερα της Επαρχίας Λευκωσίας ) θα πρέπει να προσέξουν ώστε κατά την εκρίζωση να μην κτυπούν και να πληγώνουν τις πατάτες ( μικρή ταχύτητα εκρίζωσης και όπου είναι απαραίτητο χρησιμοποίηση αυλακωτήρα ιδιαίτερα σε χωράφια με πέτρες).
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ / ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ
Επειδή οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την εξάπλωση του περονοσπόρου που δυστυχώς έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του σε ορισμένα χωράφια, οι παραγωγοί θα πρέπει να συνεχίσουν τα ψεκάσματα με τα κατάλληλα φυτοφάρμακα και τις σωστές δοσολογίες. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να τα προμηθεύονται από τους σωστούς προμηθευτές και να μην χρησιμοποιούν σε καμιά περίπτωση φυτοφάρμακα άγνωστης προέλευσης που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στους ίδιους αλλά και τους καταναλωτές. Όπου υπάρχουν αμφιβολίες καλά θα είναι να ερωτούνται οι λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας . Φυσικά και οι Γεωπόνοι του Συμβουλίου είναι πάντοτε στη διάθεση των πατατοπαραγωγών.
Από το Συμβούλιο Εμπορίας
Κυπριακών Πατατών
15/2/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου