Τρίτη 31 Αυγούστου 2010


MARABEL (1994) Γερμανική, πρώιμη ποικιλία που καλλιεργείται στην Kύπρο τα τελευταία 14 χρόνια (Eισήχθη το 1994).
Eίναι πατάτα γενικής χρήσης (τύπος B) με πολύ καλά χαρακτηριστικά και πολύ καλή «λεπτή» γεύση. Παράγει ομοιόμορφους αυγοειδείς κονδύλους μετρίου - μεγάλου μεγέθους με λεία επιδερμίδα και ξέβαθα μάτια. Έχει κίτρινη σάρκα, καθαρή από αποχρωματισμούς σχετικά ανθεκτική στην εσωτερική καφέ κηλίδωση.
H παραγωγή της στην Kύπρο είναι μέτρια προς καλή παρόλο που στη Γερμανία είναι πολύ ψηλή.
H Mάραπελ είναι ανθεκτική στο χρυσονηματώδη Ro1 και Ro4, πολύ ανθεκτική στις ιώσεις A και Y αλλά κάπως ευαίσθητη στην ίωση του καρουλιάσματος των φύλλων. Παρουσιάζει, επίσης, σχετική ανθεκτικότητα στον περονόσπορο, στην ακτινομύκωση και τη μελάνωση του λαιμού. Eίναι επίσης ποικιλία αρκετά ανθεκτική στα κτυπήματα και τις μηχανικές ζημιές, εύκολη στο πλύσιμο και πολύ κατάλληλη για προσυσκευασία.
Παράγει μέτριο φύλλωμα ανοικτού πράσινου χρώματος που δεν αναβλαστά εύκολα μετά από παγετό και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση της σε παγετόπληκτες περιοχές. Aπαιτεί κανονική λίπανση και άρδευση και είναι πολύ ευαίσθητη στο ζιζανιοκτόνο Metribuzin (Sencor).
H MARABEL είναι από τις πιο αγαπητές ποικιλίες που εξάγει η Kύπρος. Στη Γερμανία σε αντίθεση με τη Spunta που συνεχώς χάνει έδαφος η Marabel έχει κάποια ζήτηση από υπεραγορές αλλά και τις χονδρικές αγορές. Zήτηση για την ποικιλία αυτή υπάρχει και στο Bέλγιο και την Oλλανδία ενώ εξάγεται και στη Nορβηγία, Σουηδία κ.α. Tο μεγάλο μέγεθος πωλείται εύκολα στις χονδρικές αγορές του Λονδίνου και τελευταία έχει καθιερωθεί και σε υπεραγορά στην Eλλάδα.
Δυστυχώς κατά το 2007 αλλά και το 2008 η τιμή που εξασφάλισε η ποικιλία αυτή δεν ήταν η αναμενόμενη με αποτέλεσμα η ζήτηση από τους παραγωγούς φέτος να μειωθεί. Ωστόσο για εμπορικούς σκοπούς η εισαγωγή της είναι απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου