Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010


SPUNTA (1968) H Ολλανδική αυτή ποικιλία είναι η παλαιότερη από τις ποικιλίες που παράγονται σήμερα στην Κύπρο. Φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1968 και σταδιακά αντικατέστησε την παραδοσιακή Up-to-date αποτελώντας για δεκαετίες τη βασική κυπριακή ποικιλία στις εξαγωγές και μέχρι σήμερα σχεδόν την αποκλειστική ποικιλία της κυπριακής αγοράς.
H Spunta είναι πολύ παραγωγική σχετικά πρώιμη με εξαιρετικά αγρονομικά χαρακτηριστικά και παράγει μεγάλους μακρουλούς κονδύλους με ελαφρά κίτρινη σάρκα πολλαπλής χρήσης (τύπος μαγειρέματος B). Χρησιμοποιείται από τη νοικοκυρά για σχεδόν όλα τα φαγητά (τηγανητή, ψητή, κεφτέδες, οφτή, «πουρέ», σαλάτα κλπ).
Tο μεγάλο μέγεθος της Spunta (45 και 50+) έχει ζήτηση στην Eλλάδα, τις χονδρικές αγορές της Aγγλίας, την Iταλία, την Iσπανία και την Kροατία. Στην Kροατία μπορούν να διατεθούν επίσης τα μεγέθη 35+ και 40+ και λιγότερο, σήμερα, το μέγεθος 35-55 χιλ. Δυστυχώς το μικρό μέτριο μέγεθος (35-55 χιλ.) έχει όλο και λιγότερη ζήτηση στη Γερμανία και την Aυστρία ιδιαίτερα την περίοδο που υπάρχει η αιγυπτιακή και η ισραηλίτικη NICOLA το μέγεθος αυτό έχει ζήτηση στη Πολωνία και κάποια μικρή ζήτηση εξακολουθεί να έχει στην Κροατία, τη Σλοβενία και την Tσεχία. Πρόβλημα διάθεσης αντιμετωπίζει επίσης το πολύ μικρό μέγεθος (25-38 χιλ.). Λόγω των προβλημάτων διάθεσης του μικρού μέτριου μεγέθους της Spunta αλλά και της ευπάθειας σε διάφορες ασθένειες και άλλους παράγοντες, το Συμβούλιο προσπαθεί να την υποκαταστήσει όσο είναι δυνατό με άλλες ποικιλίες (π.χ. MARABEL), χωρίς μέχρι στιγμής να το επιτύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου