Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ


ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Το Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν τα σοβαρά προβλήματα ποιότητας που προέκυψαν κατά την περίοδο 2011/2012 κωδικοποίησε τους κανόνες παραγωγής και ποιότητας τους οποίους ανακοινώνει στους παραγωγούς –Μέλη των Φορέων Εμπορίας που συνεργάζονται μαζί του με στόχο την ενημέρωση τους αλλά και την πιστή εφαρμογή τους.

Το Συμβούλιο θα πάρει όλα τα μέτρα για την πιστή εφαρμογή των πιο κάτω Κανόνων.



Α. ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΣΟΔΕΙΑ

Ειδικά για την χειμερινή εσοδεία αποφασίζονται τα ακόλουθα:

 (α) Χρόνος φύτευσης της χειμερινής εσοδείας .Για την χειμερινή εσοδεία η φύτευση τελειώνει στις 10 Οκτωβρίου και η ανοιξιάτικη ξεκινά στις 5 Νοεμβρίου με ντόπιο πατατόσπορο. Ο εισαγόμενος πατατόσπορος μπορεί να φυτευτεί ενωρίτερα.
 (β) Λήξη παραλαβής για την χειμωνιάτικη στις 28 Φεβρουαρίου
 (γ) Για την ποικιλία ΒΙΒΑΛΤΙ θα πρέπει να γίνει ειδική εκπαίδευση για παραγωγή καλής ποιότητας πατατών. Φυτεύεται σε περιοχές ελεύθερες χρυσονηματώδη αλλά καλά χωράφια αφού θα παραληφθεί μόνο το μεγάλο μέγεθος 45-65 χιλιοστά.
 (δ) Δεν φυτεύουμε ποικιλίες πατατών που δεν έχουν προοπτικές εμπορίας. Εχει ήδη βγει ανακοίνωση για την χειμερινή εσοδεία για τις ποικιλίες Κάρα, Μαρφόνα και Τεπίνα

Β. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΑΓΩΣΙΜΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑΤΑ
Οι αγορές της Ευρώπης στη περίπτωση των κυπριακών πατατών απαιτούν πατάτες που έχουν παραχθεί σε χώματα έντονα κόκκινα. Αυστηρή εφαρμογή της παραλαβής πατατών από κοκκινογή .Πατάτες που παράγονται σε εδάφη χωρίς έντονο κόκκινο χρώμα δεν θα παραλαμβάνονται.

Για τις περιοχές όπου δεν έχουν έντονα κόκκινο χρώμα θα καλλιεργούνται ποικιλίες οι οποίες δεν απαιτούν να καλλιεργούνται σε έντονα κόκκινα εδάφη. Σε αυτές τις περιοχές και εφόσον είναι ελεύθερες από νηματώδη θα προωθείται η παραγωγή πατατοσπόρου και ποικιλιών για ειδικά προγράμματα.

Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.

Θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η εκπαίδευση ενημέρωση των παραγωγών για την τεχνική της καλλιέργειας αλλά και το χειρισμό των πατατών κατά και μετά την συγκομιδή. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διορισμού Επιθεωρητή φυτειών αλλά και συσκευαστηρίων με στόχο την παρακολούθηση και εντοπισμό ποιοτικών προβλημάτων.

Ειδικά για τους παραγωγούς Λευκωσίας η εκπαίδευση θα αφορά τα κτυπήματα που γίνονται στις πατάτες λόγω του τρόπου εκρίζωσης αλλά και των χωραφιών με πέτρες.

Δ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΑ

 Ο χειρισμός των πατατών στα συσκευαστήρια θα πρέπει να οδηγεί στην εξάλειψη των προβλημάτων ποιότητας όπως καθαρισμός μηχανών όταν αλλάζει ποικιλία, χρόνος παραμονής των πατατών εκτός ψυγείων, κ.α.
 .Οι φορτώσεις των πατατών θα πρέπει να γίνονται το συντομότερο δυνατό μετά την συσκευασία.
 Ποιοτικός έλεγχος στα συσκευαστήρια. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό. Θα πρέπει να γίνεται συστηματικά και να τηρείται αρχείο.



Ε. ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΠΑΤΑΤΩΝ.

 Αυστηρή εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται στον προγραμματισμό για τις διάφορες ποικιλίες.
 Συνέχιση της τακτικής για μη παραλαβή ορισμένων μεγεθών των ποικιλιών όταν οι συνθήκες εμπορίας δεν είναι καλές και δεν υπάρχουν προοπτικές εξασφάλισης ικανοποιητικών τιμών.

Στ. ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Οι παραγωγοί είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα των πατατών τους που παραδίδουν στο Συμβούλιο. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου γίνεται συσκευασία στο χωράφι σε κιβώτια ή τζάμπο.

Το Συμβούλιο θα καθορίσει κανόνες επιβολής κυρώσεων για γεωργούς που στο τέλος αποδειχθεί ότι φέρουν ευθύνη για ποιοτικά προβλήματα στις πατάτες τους.

Ζ. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ.
Σήμερα η εκκαθάριση των τιμών γίνεται ενιαία κατά περίοδο ,ποικιλία και μέγεθος πατατών. Το Συμβούλιο θα πρέπει να έχει την ευχέρεια αν οι συνθήκες της εμπορίας το επιβάλλουν να μην κάνει ενιαία εκκαθάριση των ποικιλιών και των μεγεθών των ποικιλιών .Θα εξεταστεί η δυνατότητα κατηγοριοποίησης των πατατών ανάλογα με την ποιότητα ή και άλλα κριτήρια

ΛΑΡΝΑΚΑ

26.9.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου