Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΑΤΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Επαναλαμβάνεται για μια ακόμα φορά πως όλες οι πατάτες για εξαγωγή πρέπει να είναι ΚΟΚΚΙΝΟΓΗΣ. Το κόκκινο χώμα αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα των κυπριακών πατατών. Ιδιαίτερα οι παραγωγοί της Πάφου της περιοχής Κιτίου και άλλων περιοχών να φυτέψουν μόνο ΚΑΛΑ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑΤΑ διαφορετικά οι πατάτες τους δεν θα παραληφθούν για εξαγωγή. ΟΥΔΕΙΣ έμπορος στο εξωτερικό θέλει σε κανονικές συνθήκες πατάτες γκριζογής.
Οι πατατοπαραγωγοί μπορεί να καλλιεργήσουν φυσικά πατάτες και σε γκριζογή ή ασπρογή κλπ αλλά μόνο για την κυπριακή αγορά.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να περιποιούνται σωστά τις πατατοφυτείες τους σύμφωνα με την εμπειρία τους αλλά και τις συμβουλές ειδικών γεωπόνων. Οι γεωπόνοι του Συμβουλίου είναι πάντοτε στη διάθεση τους.
Το έδαφος πρέπει να προετοιμασθεί σωστά, η λίπανση πρέπει να είναι κανονική και όχι υπερβολική, η χρησιμοποίηση των φυτοφαρμάκων πολύ προσεκτική και η συγκομιδή επίσης να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγονται μηχανικές κακώσεις των πατατών που στα τελευταία χρόνια έχουν γίνει το πιο σοβαρό πρόβλημα για τις κυπριακές πατάτες. Σχεδόν όλες οι κυπριακές πατάτες σήμερα πλένονται προτού προσυσκευαστούν και όλες οι κτυπημένες πατάτες αφαιρούνται σε βάρος των πατατοπαραγωγών. Το Συμβούλιο δεν θα παραλαμβάνει πατάτες με μηχανικές ζημιές.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι πατατοπαραγωγοί προτρέπονται να αποφύγουν τη φύτευση χωραφιών μολυσμένων με χρυσονηματώδη και λευκό νηματώδη. Να σημειωθεί πως ΟΛΕΣ οι χώρες της Ευρώπης απαγορεύουν την εισαγωγή πατατών μολυσμένων με τους πιο πάνω νηματώδεις.
Επίσης οι λίγοι παραγωγοί που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο πρόγραμμα Globalgap να φροντίσουν να το πράξουν. Οι γεωπόνοι του Συμβουλίου είναι στη διάθεση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου