ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ Από τον Γεωπόνο Νίκο Γενναίο
Ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετείται σε κάθε περίπτωση οι ποικιλίες μπορεί να διαχωριστούν σε διάφορες κατηγορίες. ΄Ετσι μπορεί να είναι πρώιμες, ανθεκτικές, απρόσβλητες κτλ. Στην περίπτωση του Συμβουλίου Πατατών εξυπηρετεί ο ακόλουθος διαχωρισμός.
Α. Σαλατοπατάτες: Εδώ κυριαρχεί η Νίκολα, ενώ σ΄αυτή την κατηγορία ανήκει η Ντίττα, η ΄Ανναμπελ η Φιλέα, η Ινόβα, η Κάρλινκσφορτ, όπως και οι «πατάτες πολυτελείας» Σίγκλιντε, Σιαρλότ, Λίνζερ Ντελικατές κ.τ.λ.
Β. Πατάτες πολλαπλής χρήσης: Εδώ ανήκει η Σπούντα, αλλά και πολυάριθμες άλλες ποικιλίες όπως Κάρα, Ντάϊαμαντ, Μάραμπελ, Μαρφόνα, Τιμάτε κτλ.
Γ. Πατάτες «Bakers»: Είναι πατάτες που ανήκουν και στην προηγούμενη κατηγορία και που το μεγάλο μέγεθος τους (65-85 χιλιοστά) διαχωρίζεται και πωλείται σε ψηλές τιμές, βασικά στο Ην. Βασίλειο, αλλά και τη Νορβηγία και Σουηδία για το συγκεκριμένο σκοπό. Εδώ στη δική μας περίπτωση κυριαρχούν η Κάρα και η Μαρφόνα.
Δ. Πατάτες Εργοστασίων: Στην κατηγορία αυτή το Συμβούλιο περιέλαβε πατάτες που προορίζονται για δύο μόνο τύπους εργοστασίων που μας ενδιαφέρουν δηλαδή εκείνα που παράγουν «πατατάκια» (Κρίσπς) και «προτηγανισμένες» (Pommes-Frites ή Frozen Tsips). Προς το παρόν τουλάχιστο δεν παράγονται στην Κύπρο πατάτες για εργοστάσια αμύλου (είναι ασύμφορον) ή για κονσερβοποιεία (κάποτε απλώς χρησιμοποιείται το μικρό μέγεθος κάποιων ποικιλιών) κτλ.
Πρόκειται για πατάτες με ειδικά συνήθως χαρακτηριστικά (όπως είναι το ψηλό ειδικό βάρος (ψηλή ξηρή ουσία), χαμηλή περιεκτικότητα σε αναγωγικά σάκχαρα (γλυκόζη – μαλτόζη – φρουκτόζη κτλ.). Εδώ ανήκουν ποικιλίες όπως οι ΄Ακρια, Ερμής, Ατλάντικ, Πρόντικ, Λέιντι Ροζέτα, Καρλένα, Πίντζιε, Σατούρνα, Φελσίνα, Ρεμάρκα Σαντάνα Φιάνα αλλά και η Ντάιαμαντ (στη δική μας τουλάχιστον περίπτωση).
Εκτός από τις πιο πάνω κατηγορίες σε ορισμένες χώρες (όχι στην Κύπρο) καλλιεργούνται και ειδικές κτηνοτροφικές ποικιλίες με μεγάλους υδαρείς κονδύλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου